Odgovor je da, vjerovali ili ne – Republika Hrvatska ima trenutno najveću charter flotu u svijetu. Velika većina ljudi koja se bavi nautikom i nautičkim turizmom, vrlo vjerovatno ne zna ovaj podatak. Isto tako, puno njih misli da su Grčka, Turska, Španjolska ili Britanski Djevičanski otoci (BVI) možda najveća charter destinacija – ali broj registriranih charter plovila pokazuje druge rezultate. Prema podacima iz 2022. godine, Republika Hrvatska ima čak više od 4300 registriranih charter plovila, što je zaista nevjerovatan podatak.

 

Šta je Charter?

Čarter (engl. charter) je najam plovila na određeni period, obično za tjedan dana ili duže. Čarter se koristi za različite vrste plovila, uključujući jahte, katamarane, motornjake i jedrilice, te omogućuje ljudima da uživaju u nautičkom iskustvu bez posjedovanja vlastitog plovila.

Uobičajeno je da se čarter plovila nude uz usluge skipera i posade, koji mogu pomoći u navigaciji i upravljanju plovilom, te često uključuju razne druge usluge, kao što su catering, transferi, i organizacija izleta.

Hrvatska ima bogatu povijest i tradiciju nautičkog turizma, te je jedna od najpopularnijih destinacija za čarter plovila na svijetu. Zahvaljujući impresivnoj obali s tisućama otoka i uvala, kristalno čistom moru i prekrasnoj prirodi, Hrvatska nudi savršeno okruženje za nautičku avanturu koja će se pamtiti cijeli život.

Razlog za najveći Charter

Razloga je jako puno, pa idemo pokušati navesti neke od njih. Jedan koji se ističe kao prvi – je činjenica da Republika Hrvatska ima jako dobro razvijenu obalu i otoke, i samim time izuzetno dobro razvijenu infrastrukturu duž obale, ali i na otocima. Drugi razlog je svakako lokacija – koja je vrlo lako dostupna turistima iz Europske Unije – isto tako treba navesti da je Republika Hrvatska ulaskom u Schengenski prostor postala još dostupnija građanima EU, iz razloga što su ukinute sve granične barijere prema Zapadu.

Treći razlog je sigurno mala udaljenost između kopna i otoka, ali također i mala udaljenost između samih otoka, što daje veliku sigurnost plovidbe čak i onima koji nisu toliko iskusni na moru. I, za kraj ćemo navesti još kao razlog – jako dobru povezanost zračnim linijama iz većine glavnih gradova EU, ali isto tako, u zadnjih nekoliko godina i sa Sjedinjenim Američkim Državama – direktan let iz New Yorka za Dubrovnik (u ljetnim mjesecima).

Naša uloga u nautičkom turizmu kao posrednika za Charter plovila

Netko je nekada rekao „..Nema na svitu puno lipih stvari, ali najlipše od svega je more. Ništa se ne more stavit s moren. More ne more dodijat, ne more štufat. I kad te izlomi, izmori i priti ti, i kad ga kvragu pošalješ, opet mu sve zaboraviš, sve mu oprostiš i trčiš, vraćaš mu se..“

Helmquest je nastao baš iz tog razloga. Ideja se rodila sasvim spontano, ali ne i slučajno. Troje prijatelja, sada i kolega, zajedno su došli do zaključka, kako bi i drugima trebalo pružiti priliku doživjeti nezaboravno iskustvo jadranskog mora i otoka. Kristalno čisto more, biserne uvale, žalovi i više od tisuću otoka – nešto je jedinstveno što čini ovaj mali dio našeg planeta toliko posebnim.

Helmquest team

Naš sadašnji team sastoji se od nekoliko ključnih osoba koje su zaslužne da bi ovaj projekt bio uspješan. Nenada koji je investitor a ujedno i brand manager projekta, Miodraga i Sunčice kao ključnih osoba za IT podršku, i Domagoja kao osobe koja najbolje poznaje nautiku radi svog dugogodišnjeg iskustva plovidbe. Osim osnovnog tima – surađujemo sa bliskim partnerima koji su stručnjaci i profesionalci u području nautike. Helmquest središnjica nalazi se u glavnom gradu Republike Hrvatske – Zagrebu, dok se naši partneri nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama – New Jersey i Washington DC.

Naše usluge, misija i cilj

Naše usluge? Osnovna i glavna djelatnost Helmquest agencije je pružanje usluge rezervacije plovila kao što su katamarani, jedrilice i motorne jahte. Osim toga, nudimo i usluge transfera plovila, kao i dostavu novih plovila, a tu su i skipper tečajevi, kako bi oni koji žele naučiti upravljati plovilom brže stigli do željenog iskustva.

Naša misija odnosi se na pružanje najbrže, najbolje i najkvalitetnije moguće usluge, te dostavljanje svih potrebnih i ključnih informacija klijentima od trenutka rezervacije broda. Cilj Helmquest agencije odnosi se na postepeni rast uz zadržavanje kvalitete usluge i zadovoljnih klijenata. Već dugi niz godina činimo naše klijente sretnima, a oni nam se sa razlogom ponovo vraćaju.

 
 
 

Vaš HelmQuest Team:

Uz svaku rezervaciju plovila, imate opciju odabira lokacija gde želite da stanemo sa plovilom. Ukoliko nemate ideja, naši skipperi će Vam preporučiti najbolje lokacije koje ovise o vašem trenutnom raspoloženju. Na primjer, ukoliko ste željni zabave možemo posjetiti popularne plaže sa beach bar – ovima, ili uvale sa malim obiteljskim restoranima gdje nema velikih gužvi.